10 dagen vollen bak aandacht voor veerkracht

Het is een vaste stip in de agenda. Elk jaar vindt van 1 tot 10 oktober de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid plaats. Tien dagen lang staat onze psychische gezondheid en onze veerkracht centraal onder het motto ‘Samen veerkrachtig’.

Tijd voor ontmoeting

De coronacrisis gaf onze veerkracht een flinke deuk. Want plots stond ons sociale leven stil en laat nu net de verbondenheid met andere mensen een van de zaken zijn die ons veerkrachtiger maakt. Een babbeltje met de buur, kletsen met iemand op straat, praten met je vrienden ... Het kon allemaal niet meer. Hoogtijd om die momenten in te halen!

‘Neem plaats op onze bank’

Op je gemak met iemand babbelen, dat kan nog het best op een bankje. Daarom draait de 10-daagse dit jaar ook rond een zitbank. Een zitbank nodigt uit om even tot rust te komen. Én ze stimuleert ‘toevallige’ ontmoetingen tussen mensen, wat mogelijk leidt tot verbinding met anderen. En hebben we daar nu niet allemaal heel erg nood aan? Tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid zetten we al onze zitbanken buiten en gaan we voluit voor ontmoeting.

Meer inspiratie vind je terug in deze gids

‘Spreuken in het Straatbeeld’

Herhaal je liever nog eens de actie van vorig jaar? Daarvoor willen we zoveel mogelijk spreuken in etalages en op vensters zien verschijnen. Spreuken die het belang van een goede geestelijke gezondheid in de kijker zetten: fijne woordspelingen, deugddoende boodschappen, quotes van bekende of lokale helden,.. Zo toveren we een glimlach of ontroering op het gezicht van voorbijgangers en doen we hen nadenken over hun mentale gezondheid. Tegelijkertijd werkt de actie op een ludieke manier mee tegen het taboe dat nog steeds rust op (problemen met) geestelijke gezondheid. Inspiratie vind je terug in deze gids.

Eerste Hulp Bij Veerkracht

Om jullie hierbij te helpen, hebben wij een ‘Eerste Hulp Bij Veerkracht Koffer’. In deze fictieve koffer vinden jullie allerhande materialen en workshops voor elke doelgroep. Geluksdriehoek is voor volwassenen, NokNok voor jongeren, Zilverwijzer voor senioren en Goed-Gevoel-Stoel voor kwetsbare groepen. Willen jullie graag aan de slag met ‘Neem Plaats op onze bank’ dan zijn er bankhangers en affiches? Blijf je toch liever bij het thema van vorig jaar dan kunnen raamstiften en stoepkrijt worden besteld. Daarnaast vinden jullie nog diverse materialen terug zoals gesprekskaartjes, stressballen en emotiebuttons voor zowel jong als oud! Vul het bestelformulier in en stuur het ons terug voor 15 september.

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen