← Vorige

Actieweek Gezond Binnen

De actieweek 'Gezond Binnen' loopt elk jaar in november en focust in 2020 op het thema ‘Woon gezond – samen naar een gezonde thuis'.

We brengen met zijn allen gemiddeld 20 uur per dag binnen door. Door COVID-19 is dat dit jaar nog meer… Ons binnenmilieu verdient dan ook vaak de nodige aandacht. De producten en materialen die we in huis gebruiken, hebben een grote invloed op de luchtkwaliteit in huis.

Voor wie?

De algemene bevolking 

Wie kan er met de actieweek Gezond Binnen aan de slag? 

Lokale besturen, OCMW's, dienstencentra, bib, huisartsen, apothekers, verpleegkundigen, kinderartsen en zorginstellingen, ...

Waarom?

Om de kwaliteit van het binnenmilieu structureel te verbeteren in huizen waar maatschappelijk kwetsbare mensen wonen, moet er méér gebeuren dan bewoners gewoon informatie geven. Goede info blijft noodzakelijk en kan bewoners ondersteunen in hun gedrag, maar andere soorten interventies zijn ook nodig.  

Een slecht binnenmilieu wordt meestal veroorzaakt door een combinatie van onaangepast bewonersgedrag en technische problemen van het huis. In Vlaanderen zijn nog te veel huizen van ondermaatse kwaliteit. Het is zowel voor huurders als voor noodeigenaars vaak geen optie om de slechte kwaliteit van hun woning te verbeteren. Daarom wordt in deze campagne gekeken naar een structurele aanpak, gebaseerd op de principes van Health in All Policies. Want een goede ondersteuning en begeleiding, in combinatie met beleidsmatige en omgevingsinterventies, zorgen voor structurele oplossingen.  

De week van 'Gezond binnen' zet dit jaar extra in op samenwerking om de 'Gezond Wonen'-boodschap zo goed mogelijk te verspreiden. Zo kan je vanuit verschillende domeinen (gezondheidsdienst, woondienst,…) gezondheidswinst boeken. Neem contact op met het Logo om samen aan de slag te gaan.

 

Praktisch 

Draag mee de boodschap uit van de actieweek Gezond Binnen van 16 tot en met 20 november 2020:

Het Logo zet je op weg 

Wil je een actie organiseren rond gezond binnenmilieu en passief roken? Verkies je een ander thema dan passief roken? Neem contact op met de medisch milieukundige van jouw Logo.

Meer weten: www.gezondbinnen.be.

Op de website van Gezond Leven vind je meer informatie over de nieuwe campagne, maar ook over initiatieven van de voorbije jaren, zoals bijvoorbeeld de e-learning ‘Meeroken is geen binnenpretje, praat erover’ of het Babbelmoment Gezond Wonen.

Wil je zelf meer weten over gezond (ver)bouwen, dan is de map ‘Bouw Gezond’ van departement Omgeving aan te raden. Bij een recente update werden een aantal nieuwe fiches toegevoegd. Je kan alles bestellen of downloaden op de website bouwgezond.be.

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen