Campagne rookstopbegeleiding moet meer Vlamingen bij tabakoloog krijgen

De Vlaamse overheid lanceert een campagne om rookstopbegeleiding door een tabakoloog te promoten. Via de laagdrempelige campagne wordt geprobeerd om de diensten van de rookstopbegeleiders bij alle lagen van de bevolking bekend te maken.

Studies wijzen uit dat de kans op een succesvolle poging tot stoppen met roken 3 tot 4 maal hoger ligt wanneer je je laat begeleiden. Slechts 2 van de 100 mensen die willen stoppen met roken doen beroep op begeleiding door een tabakoloog. Minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V) startte daarom via de website www.tabakstop.be een sensibiliseringscampagne op om de diensten van de tabakoloog onder de aandacht te plaatsen.
 
Nog tot oktober zal onder meer via folders, affiches, sociaalnetwerksites en een tv-spot op regionale zenders de tabakoloog in de kijker worden gezet. Onder het motto 'Stoppen met roken doe je niet alleen' wil de campagne de tabakoloog bij het grote publiek bekend maken.
 
De Vlaamse regering wijst er tot slot op dat inwoners van Vlaanderen sinds 2017 maar een deel van de kosten van rookstopbegeleiding zelf moeten betalen. De Vlaamse overheid betaalt de rest rechtstreeks aan de tabakoloog.
 
Ben je een gezondheidsprofessional en wil je helpen deze campagne mee uit te dragen? Bij het Logo kan je terecht voor materiaal om je te ondersteunen bij een gesprek met een patiƫnt over rookgedrag. Een dergelijk gesprek kan immers een grote impact hebben op de motivatie om te stoppen met roken. Ook de mogelijkheden van begeleiding door een tabakoloog kunnen daarbij besproken worden.

 

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen