Corona - Zorg voor elkaar (en jezelf)

Deze periode is op vele vlakken bijzonder. Machteloosheid, onvoorspelbaarheid en sociale isolatie brengen ons in een bizarre situatie. Het is belangrijk om ook nu voor je mentale gezondheid en die van je naasten te zorgen. Tips vind je hier:

 

'Check Jezelf': vergeet je eigen mentale gezondheid niet

De coronacrisis bedreigt niet alleen onze fysieke gezondheid, maar ook ons mentale welzijn. We maken ons zorgen. Niet alleen over onszelf, maar vaak zelfs nog meer om anderen. De Vlaamse overheid lanceert daarom de campagne ‘Check Jezelf’. Die wil mensen bewust maken om ook met de eigen mentale gezondheid bezig te zijn.

Op de website checkjezelf.be kan je terecht voor concrete tips, zowel van de overheid als van partnerorganisaties, om het eigen mentale welzijn op peil te houden.

Fit in je hoofd

Ook thuis kan je werken aan je veerkracht, om fit in je hoofd te blijven. Voor 16-plussers is er www.fitinjehoofd.be. Je vindt er een veerkrachttest, en gaat in je eigen veilige online omgeving aan de slag met concrete oefeningen.  

Feestjes, samen sporten of wandelen in groep; geen goed idee nu. Durf neen zeggen als je wordt uitgenodigd. 

Onderzoek heeft aangetoond dat emoties zoals dankbaarheid en vreugde het immuunsysteem positief beïnvloeden. Zoek redenen om dankbaar te zijn, kijk naar komedies, richt je focus op wat wel goed loopt…. 

Lees meer over de pychologische gevolgen van quarantaine en wat we daaraan kunnen doen.

 

Mentale veerkracht bij jongeren

Tieners van 12 tot 16 jaar in huis? Geef ze de tip eens rond te neuzen op www.noknok.be. Daar kunnen ze in hun eigen veilige online omgeving werken aan hun veerkracht.  

Rode Neuzen Dag ontwikkelde een boostpakket met gratis meditatieoefeningen. Met deze meditatiepodcast kan het stressniveau van jongeren geleidelijk aan verminderd worden. Acht weken lang, zes keer per week een aantal minuten vrijmaken om helemaal tot rust te komen. Aan de slag dus! https://www.rodeneuzendag.be/nieuwtjes/mediteer-mee

 

Hou contact met dierbaren
  • Hou contact met wie je dierbaar is, liefst ook visueel (videobellen, foto’s, kaartjes sturen).
  • Steun elkaar en denk ook aan je buren die het moeilijker hebben (www.vlaanderenhelpt.be
  • Probeer nieuwe communicatie uit: skype, hangouts, whatsapp, facetime, teams, zoom, whereby, houseparty … Het opent een nieuwe wereld voor je.  
  • Organiseer een telefoonketting: spreek met een groepje vrienden, familie of buren een volgorde af wie naar wie belt. Zo hoor je elkaar op geregelde tijdstippen en kan je nieuwtjes uitwisselen. Tip: hou het positief of vertel een goeie grap. Lachen is gezond.
Durf ook hulp te vragen

De CGG beschikken over multidisciplinaire teams met ervaring en expertise in de geestelijke gezondheidszorg. In deze bijzondere tijden stellen ze hun medewerkers beschikbaar om te luisteren naar artsen, huisartsen, verpleegkundigen, zorgkundigen, verzorgenden, gezinszorg, …  die vandaag cruciaal werk leveren om ons gezondheidszorgsysteem in stand te houden en zelf onder druk staan om te blijven functioneren in bedreigende omstandigheden. Het gaat vooral om angstklachten en verschijnselen van emotionele uitputting.

Als hulpverlener sta je momenteel onder zware druk. De psychiaters, psychologen en maatschappelijk werkers van de CGG’s staan klaar om naar je te luisteren. Jullie kunnen samen je gedachten ordenen en mogelijkheden zoeken om met je klachten om te gaan. Samen kunnen jullie dan proberen deze moeilijke periode te overbruggen. 

Je kan hiervoor, elke werkdag tussen 9u en 17u, terecht bij het CGG uit jouw regio.

Hulplijn 1712

Hulplijn 1712 is een professionele hulplijn voor burgers met vragen over geweld. Tijdens de coronacrisis verwacht hulplijn 1712 een toename van conflicten en geweld in gezinnen. De professionele 1712-hulpverleners staan klaar om meer oproepen hierover te beantwoorden en zullen tijdens de coronacrisis de telefoon en chat blijven bemannen.

Daarnaast ontwikkelde 1712 de poster ‘Omgaan met conflicten in het gezin tijdens de coronacrisis. 5 Tips’. De poster bevat tips over hoe je kunt omgaan met conflicten in het gezin en vermeldt hulplijn 1712 en de belangrijkste noodnummers. 

Tips voor zorgverleners

Als zorgverlener sta je in of vlak achter de vuurlinie van deze trage crisis. Je doet zeer belangrijk werk in extra moeilijke omstandigheden.

Je kan je hierdoor zinvol of gewaardeerd voelen.  Toch kan het je ook gevoelens zoals machteloosheid, schuld of frustraties, … bezorgen. Daarom is het van groot belang dat ook je extra goed voor jezelf zorgt.

Bekijk de tips voor zorgverleners.

Verwerk je emoties op een gezonde manier

Vlucht niet weg in verslavende producten (alcohol, drugs, tabak, gokken,…). Als je je overweldigd voelt, praat dan met een (sociale) hulpverlener of adviseur. (www.druglijn.be)

Thuis blijven = meer gamen?

Gamen maakt deel uit van de leefwereld van veel kinderen en jongeren. Gamen zorgt niet alleen voor entertainment en ontspanning, maar ook voor digitale contacten met leeftijdsgenoten. Zo blijven ze toch verbonden met elkaar. Maar hoeveel gamen is teveel gamen? Wat is de juiste balans? Hoe maak je duidelijke afspraken met je kind? 'Als kleine kinderen groot worden' is een gids boordevol tips om aan de slag te gaan rond dit thema.

 

Behoud je mentale veerkracht, ook bij thuiswerk

Check onze tips voor thuiswerk!

Concrete tips bij coronastress

Voel jij je gespannen, vermoeid, overgevoelig, boos, strijdvaardig, solidair, bezorgd, eenzaam, verward, verdrietig of pieker je veel?

Het is perfect normaal dat een crisis als deze heel wat gevoelens en gedachten bij je losmaakt. Net daarom is het belangrijk dat we goed voor onszelf én elkaar zorgen. Het Rode Kruis verzamelde op de campagnesite rond coronastress concrete tips om jezelf en anderen hierbij te helpen.

Zorg voor elkaar

Zorgen voor elkaar is belangrijk én geeft je een goed gevoel. Kijk hoe jij je steentje kan bijdragen op www.vlaanderenvrijwilligt.be. Sluit een gratis vrijwilligersverzekering af. #Vlaanderenzorgt

 

<< Terug naar 'Blijf gezond tips'

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen