Dans mee(r) met de sint

Sinterklaas en Piet roepen alle kinderen op om mee ‘Uno, dos, tres’ te dansen, de favoriete dans van de Sint uit de film ‘Sinterklaas en de Wakkere Nachten’.

Vlaams minister van Volksgezondheid, Welzijn en Gezin Jo Vandeurzen, het Vlaams Instituut Gezond Leven, Kind en Gezin en het Agentschap Zorg en Gezondheid willen met dit liedje en de bijhorende dans kinderen aansporen om uit de zetel te komen en mee(r) te dansen en bewegen.

Drie uur bewegen per dag

Bewegen is gezond. Toch zitten kinderen nog te vaak en te lang stil: in de auto, thuis en op school. Uit cijfers van het Instituut Gezond Leven blijkt dat kleuters en lagere schoolkinderen in Vlaanderen 6 tot 9,5 uren per dag zittend doorbrengen. Dat is maar liefst 50% tot 80% van hun wakkere tijd.

Slechts één op de tien Vlaamse kleuters haalt de gezondheidsrichtlijn van drie uur bewegen per dag, blijkt uit recent onderzoek van de universiteit Gent. In het weekend beweegt amper 4,3% van de kleuters drie uur op een dag. Als je lang stilzitten beperkt en voldoende beweegt, kan dat op langere termijn zelfs beschermen tegen ziektes zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Het is dus belangrijk dat kinderen met plezier voldoende bewegen en niet te lang en vaak stilzitten.

Spaanse dans

Daarom brengt Sinterklaas vanaf dit jaar zijn Spaanse dans mee naar ons land. Minister Jo Vandeurzen, Kind en Gezin, het Vlaams Instituut Gezond Leven en het Agentschap Zorg en Gezondheid willen van ‘Uno, dos, tres’ met bijhorend dansje een ‘Sint-evergreen’ en wereldhit maken die jong én oud(er) zin geeft om mee te zingen en te bewegen.

Dans mee!

‘Uno, dos, tres’ wil alle kinderen inspireren en zo gezond gedrag stimuleren, zodat weldra een Spaanse dansles klinkt in elk kinderopvang, in elke school, onderweg en bij alle kinderen thuis. Ontdek hier de dans en de moves:

 

 

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen