Hoe goed scoren onze scholen op hun preventief gezondheidsbeleid?
Hoe gezond zijn onze scholen? Op deze vraag willen het Vlaams Instituut Gezond Leven, de Logo’s en de Vereniging voor Alcohol en andere Drugs (VAD) met de resultaten van de laatste indicatorenbevraging een antwoord bieden. Deze grootschalige bevraging meet elke vier jaar het preventieve gezondheidsbeleid in het basis- en secundair onderwijs in Vlaanderen en Brussel.
De bevraging wordt telkens in opdracht van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid georganiseerd. Met de resultaten van de laatste indicatorenbevraging uit 2019 wil Vlaams Minister van Volksgezondheid Wouter Beke dat scholen, de Vlaamse overheid en partnerorganisaties samen een structureel gezondheidsbeleid in Vlaanderen verder onderbouwen.
Belangrijke werkpunten voor scholen op vlak van preventieve gezondheid
Uit de indicatorenbevraging komen een aantal duidelijke werkpunten naar voren op vlak van gezondheidspromotie:
-
Zorg dagelijks voor gratis water als onderdeel van een evenwichtig drankenaanbod op school. Frisdranken en fruitsap kan je beter uit het schoolaanbod weglaten.
-
Volwaardige groenteporties aanbieden is noodzakelijk. Dit blijkt een groot aandachtspunt te zijn in zowel het basis- als secundair onderwijs. Verder mogen er vaker plantaardige vleesvervangers op het schoolmenu staan. Denk maar aan peulvruchten, tofu of sojastukjes.
-
Scholen werken momenteel nog onvoldoende rond ‘lang stilzitten’. Door de coronamaatregelen is het stilzitten ferm toegenomen, waardoor dit werkpunt nu extra belangrijk is.
-
Rond roken zijn de meeste scholen goed bezig, al is er nog één werkpuntje: ontmoedig roken aan de schoolpoort. Want zien roken, doet roken.
-
Heel wat scholen bieden preventie over illegale drugs en alcohol aan, maar in veel gevallen wordt dit te vroeg gegeven. Dit kan jongeren die nog niet met de problematiek bezig zijn al nieuwsgierig maken. Preventie die te vroeg komt, werk dus eerder contraproductief.
Meer info over de resultaten van de indicatorenbevraging
Wil je het volledige rapport van de indicatorenbevraging 2019 met alle aanbevelingen lezen? Bekijk hier het uitgebreide rapport.
