← Vorige

Mentaal welbevinden in de klas

Hoe zorg je ervoor dat leerlingen zich beter in hun vel voelen? Deze vraag wordt alsmaar belangrijker. Minder sociale contacten, minder structuur, meer onzekerheid, ... Kortom, de coronapandemie zet ons mentaal welbevinden onder druk. In het bijzonder dat van (kwetsbare) kinderen en jongeren. De coronamaatregelen bemoeilijken hobby’s, contact met leeftijdsgenootjes en nieuwe ervaringen, die nochtans cruciaal zijn voor hun psychosociale ontwikkeling. Daarom is ‘mentaal welbevinden’ in 2021 meer dan ooit een prioriteit, zeker binnen de schoolmuren. Met het project ‘mentaal welbevinden in de klas’ krijgen leraren concrete handvaten en werkvormen om het welbevinden van leerlingen te versterken.

Voor wie?

Alle leerlingen basis - en secundair onderwijs.

Wie kan ermee aan de slag?

Leerkrachten, directie, zorgleerkrachten, …

Praktisch?

De bestaande materialen die inspelen op het mentaal welbevinden van leerlingen worden geselecteerd en verzameld op één plek. Dit materiaal past binnen de geluksdriehoek: het nieuwe kompas rond mentaal welbevinden in Vlaanderen. Zo weet je als leraar onmiddellijk op welke manier de werkvorm bijdraagt tot het geluksgevoel van jouw leerlingen.

Een les over talenten of een workshop rond positieve emoties, het inrichten van een gezellige ruimte waar kinderen of jongeren tijdens de middagpauze tot rust kunnen komen, werken met ‘peer mediators’… Het zijn enkele inspirerende ideeën om het mentaal welbevinden van de leerlingen te versterken.

Wil je alvast laagdrempelige Happy Snacks-tussendoortjes introduceren in je klas? Neem dan zeker een kijkje op de website van Gezond Leven!

Wist je dat …​

Jullie samen als klas ook kunnen bouwen aan geluk?​ Ontdek hier hoe dat kan, waar je op in kan zetten en welke materialen je kunnen helpen. Er wordt stelselmatig ingezoomd op iedere bouwblok van de geluksdriehoek:

  1. Jezelf kunnen zijn => Elke leerling is uniek!
  2. Je goed voelen => Elke leerling content in de klas
  3. De oranje bol => Veerkrachtige leerlingen
  4. Goed omringd zijn => Vele leerlingen, één klas

Het Logo zet je op weg

Ben je op zoek naar ondersteuning of materiaal om een concrete actie rond mentaal welbevinden vorm te geven? Neem dan gerust contact op met één van onze medewerkers.

Wil je op de hoogte blijven?

Hou de pagina 'mentaal welbevinden op school' en de Facebookgroep ‘Gezonde School’ in de gaten.

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen