Preventieve gezondheidssector ondertekent nieuwe ethische code

De preventieve gezondheidssector in Vlaanderen heeft een nieuwe ethische code goedgekeurd. Wie de code ondertekent, engageert zich om niet alleen bij te dragen aan een gezonde, maar ook aan een sociale en duurzame samenleving. De Vlaamse Logo’s zetten hun handtekening al, net als verschillende expertisecentra en de ziekenfondsen.

Gezondheidsinterventies voor iedereen

De preventieve gezondheidssector in Vlaanderen had al een ethische code, maar die boog zich alleen over partnerschappen, vooral met profitorganisaties. De nieuwe, bredere ethische code neemt nu ook ‘gezondheidsinterventies’ onder de loep die de gezondheid van de Vlaming willen bevorderen. Denk bijvoorbeeld aan een gezondheidscampagne over seksuele gezondheid, een app over gezonde voeding of een lessenpakket over roken.

Natuurlijk was de preventieve gezondheidssector al langer bezig met de ethische kant van zijn interventies. Maar de nieuwe ethische code maakt dit nu expliciet. De sector verbindt er zich nu toe om systematisch vragen te stellen zoals: ‘zijn bepaalde gezondheidscampagnes niet stigmatiserend voor specifieke groepen?’

Ethische adviescommissie

Aan de hand van een aantal concrete vragen kunnen ondertekenaars nagaan of hun partnerschap of gezondheidsinterventie voldoet aan de ethische code. Daarnaast is er een ethische adviescommissie die zich kan buigen over moeilijke ethische kwesties.

In totaal ondertekenden 35 organisaties uit de preventieve gezondheidssector de vernieuwde ethische code, waaronder de Vlaamse Logo’s, het Vlaams Instituut Gezond Leven, Sensoa, het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) en de ziekenfondsen.

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen