Projectoproep: ‘Vitaal en gezond telewerken’

Telewerk wérkt. We verliezen minder tijd door woon-werkverkeer, zijn vaak productiever en ons tijdsschema is flexibeler. Maar er zijn ook valkuilen: een keukenstoel blijkt geen bureaustoel en de kat geen volwaardige collega. Hoe kan een bedrijf of organisatie bijdragen aan de fysieke en mentale gezondheid van telewerkers? De Vlaamse overheid, i.s.m. het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw, zoekt én financiert de meest innovatieve projecten.

Nooit maakten zoveel mensen kennis met telewerk als tijdens de coronacrisis. En dat heeft zo zijn voordelen, blijkt uit een enquête van Attentia: 83% ervaart minder tijdverlies, we kunnen flexibeler plannen (66%) en zijn productiever (56%).

Maar er duiken ook valkuilen op, zowel fysiek als mentaal. De helft van de Vlamingen is uitgeput na een jaar intensief en permanent thuiswerk, volgens recente cijfers van IDEWE. Structuur en gewoontes vallen weg, en niet iedereen heeft een geschikt thuiswerkbureau. Kortom: er liggen nog heel wat uitdagingen voor ons om telewerk op termijn gezonder en aangenamer te maken.

Gezocht: innovatieve projecten

Voor bedrijven of organisaties die deze uitdagingen willen aanpakken, is er nu de projectoproep ‘Vitaal en gezond telewerken’. De oproep richt zich naar alle Vlaamse bedrijven en organisaties met een innovatief idee voor een project dat de fysieke en mentale gezondheid van telewerkers bevordert.

Denk bijvoorbeeld aan een lokaal bestuur dat zijn thuiswerkende inwoners motiveert via virtuele bewegingssessies. Of een bedrijventerrein dat workshops rond gezonde voeding organiseert. Ook een externe gezondheidscoach kan ingeschakeld worden, om acties of activiteiten uit te werken rond de gezondheid van medewerkers in een coworking space.

Volledige financiële ondersteuning

Geselecteerde kandidaten kunnen rekenen op volledige financiële ondersteuning. Het project zal lopen tussen 1 december 2021 en 31 december 2022. In totaal wordt een bedrag van 1.530.000 euro vrijgemaakt.

“Telewerken zal een blijver zijn. De voordelen daarvan hebben velen al ondervonden”, zegt Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke. “We willen die positieve aspecten graag voor iedereen toegankelijk maken, zonder de mentale uitdagingen van werknemers uit het oog te verliezen. Denk aan het verzekeren van een gezonde thuiswerkomgeving, voldoende beweging, een goede werkprivébalans … Deze oproep past binnen die doelstelling.”

Voor wie?

De oproep richt zich tot Vlaamse bedrijven, zowel uit de profit als de social profit, maar ook tot alle andere organisaties die kunnen bijdragen aan de gezondheid van werknemers. Denk bijvoorbeeld aan coworking spaces, bedrijventerreinen, sociale partners, commerciële dienstverleners, vormingsdiensten … De Vlaamse of federale overheid zelf kan niet deelnemen, maar lokale besturen kunnen wel een projectaanvraag doen. Per organisatie of samenwerkingsverband kan 1 aanvraag worden ingediend.

Timing

Tussen 6 juli en 30 september 2021 kunnen bedrijven en organisaties een projectvoorstel indienen. Het project loopt, na goedkeuring, van 1 december 2021 tot 31 december 2022. Meer info over de projectoproep vind je op de website van Gezond Leven.

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen