← Vorige

Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker

Mannen en vrouwen van 50 tot en met 74 jaar kunnen zich om de 2 jaar gratis laten screenen op dikkedarmkanker door deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek. Ze krijgen een uitnodiging per post met een afnameset voor een stoelgangstest.

Voor wie?

Mannen en vrouwen van 50 tot en met 74 jaar

Wie kan informeren over het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker?

Lokale besturen, OCMW’s, huisartsen, welzijnsorganisaties…

Waarom?

Elk jaar krijgen meer dan 6500 Vlamingen te horen dat ze dikkedarmkanker hebben. Bij het ontstaan van dikkedarmkanker heb je eerst geen klachten. Daardoor wordt de ziekte vaak pas laat ontdekt. Het is daarom belangrijk om dikkedarmkanker op te sporen vóór je klachten hebt. Dikkedarmkanker en de voorlopers ervan kunnen met een stoelgangtest vroegtijdig worden opgespoord. De behandeling is dan meestal minder zwaar en je hebt meer kans om te genezen.

Maart = actiemaand Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker

In maart is het de actiemaand Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker.

Praktisch

Met de afnameset nemen de mannen en vrouwen uit de doelgroep zelf een staal van hun stoelgang. Ze sturen het staal samen met het ingevulde antwoordformulier terug in de bubbel-envelop. Het labo onderzoekt het staal en bezorgt binnen 14 kalenderdagen het resultaat aan de doelgroep en hun huisarts.

Kijk ook eens op www.bevolkingsonderzoek.be/dikkedarmkanker.

Het Logo zet je op weg

Het Logo ondersteunt je bij acties om de doelgroep aan te zetten om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek. Je kan bij ons onder andere terecht voor promotiematerialen.

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen