Voorkom vallen 

Jaarlijks valt één op de drie senioren in Vlaanderen. In woonzorgcentra loopt dit aantal op tot 70 % van de bewoners. Bovendien leidt een valpartij vaak tot een ziekenhuisopname. Eén van de veelvoorkomende gevolgen van een val is een heupbreuk. In België goed voor zo’n 16.000 heupbreuken per jaar, met een totale jaarlijkse kostprijs van meer dan 310 miljoen euro. Een val maakt heel wat ouderen angstig. En dat veroorzaakt gemakkelijk een volgende valpartij. Het gevolg? Mensen durven de deur niet meer uit en raken sociaal geïsoleerd.

Bovendien vergrijst onze maatschappij waardoor de zorg voor ouderen toeneemt. Een voorbeeld? De ziekenhuisopnames veroorzaakt door een val zijn de laatste twintig jaar verdubbeld. In 2010 leidden 15.000 heupbreuken tot een totale kost van 308 miljoen euro.

Een groot deel van de valpartijen kan je vermijden. Bij het Logo vind je projecten en materialen om mensen bewuster te maken van hun valrisico met tips om het risico op een val te verkleinen. Je woonzorgcentrum, gemeente, vereniging en zorgverstrekkers brengen valpreventie onder de aandacht tijdens de Week van de Valpreventie.

Vlaamse gezondheidsdoelstelling 

In afwachting van een nieuwe gezondheidsdoelstelling zet Vlaanderen volop in op valpreventie bij ouderen. 

Kijk ook eens op

Ga aan de slag.
Samen werken we aan een gezonde regio
De Vlaamse Logo’s zijn ervan overtuigd dat de gezonde keuze ook de juiste keuze is voor iedereen. Om deze boodschap kracht bij te zetten, maakten we een promospot.
Valpreventie: aan de slag
Week van de Valpreventie
Tijdens de Week van de Valpreventie ondernemen gezondheids- en welzijnswerkers actie om vallen bij 65-plussers te voorkomen. Met de slogan 'Wandel je mee? Samen in beweging!' ligt de focus van deze week op beweging.
WegWijzer
Win-win fiches, gezondheid is van iedereen
www.preventiewijzer.be
www.preventiewijzer.be biedt zorg- en hulpverleners een overzicht van nuttige websites en telefoonnummers per gezondheidsthema.
 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen