← Vorige

Valpreventie: aan de slag

Eén op drie 65-plussers valt minstens één keer per jaar en dit risico stijgt met de leeftijd. Verschillende oorzaken spelen daarbij een rol. Zo verminderen evenwicht, spierkracht en zicht bij het ouder worden. Dat maakt dat hindernissen in de omgeving of te weinig verlichting sneller een val veroorzaken. Ook medicatie of voetproblemen kunnen een rol spelen.

Deze checklist toont je wat je nog kan doen om vallen te voorkomen. Hieronder vind je ook extra info rond de valrisico’s die in de checklist aan bod komen.

Spierkracht en evenwicht

Spieren heb je nodig bij alles wat je doet. Lang stilzitten beperken, regelmatig bewegen en enkele eenvoudige oefeningen helpen om spierkracht en evenwicht te behouden.

 
Voeding

Gezonde voeding is belangrijk om je spieren en beenderen sterk te houden en dus het valrisico te verminderen. Calcium, vitamine D en eiwitten dragen bij tot een goede werking van de spieren, stevige botten en verminderen zo het valrisico. 

Eiwitinname kan je best spreiden over de dag. Een eiwitrijk tussendoortje ondersteunt spiertoename wanneer je beweegt en oefeningen doet.

 
Zicht

Oogproblemen leiden bij veel ouderen tot verminderde gezichtsscherpte, dieptezicht en contrastgevoeligheid, waardoor obstakels minder (snel) worden opgemerkt. 

 

 
Voeten en schoeisel

Voetproblemen (eelt, eksterogen, ingegroeide nagels … ) en het dragen van onaangepast of onveilig schoeisel zijn veel voorkomende valrisico’s. Ook op sokken lopen vormt dikwijls de oorzaak van een val. 

 

 
Medicatie

Een verhoogd valrisico is er vooral wanneer je meer dan 4 geneesmiddelen inneemt of wanneer je medicatie zoals slaapmedicatie, antidepressiva of angstremmers neemt.

 
Duizeligheid

Duizeligheid bij het rechtstaan omwille van een bloeddrukval kan een val veroorzaken. Ben je vaak duizelig, vraag dan zeker je arts om raad.

Enkele tips:

  • langzaam rechtstaan uit bed, zetel of stoel
  • bewegen met enkels, polsen of handen voor je rechtstaat
  • bruuske bewegingen vermijden
  • voldoende drinken
  • regelmatig kleine porties eten
  • oppassen met medicatie
  • steunkousen
 
Binnenhuisinrichting

De meeste valincidenten gebeuren in de eigen woonomgeving. De woning valveilig inrichten, aangepast gedrag en het gebruik van hulpmiddelen indien nodig verdienen dus zeker voldoende aandacht. 

 
Gedrag

Niet alleen een veilige omgeving, maar ook aandacht voor veilig gedrag kan een val voorkomen.

 
Valangst

De tips in de checklist 'Vallen voorkomen: doe de test' helpen om veilig te blijven bewegen. Heb je toch nog valangst?  Vermijd je daardoor zaken die je wel nog zou kunnen? Ga daar dan over in gesprek met iemand uit je vertrouwde omgeving of een zorgverlener.

 

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen