← Vorige

Bullshit Free Generation

Droom jij ook van een generatie die neen zegt tegen roken?

Met het project ‘Bullshit Free Generation’ daagt het Vlaams Instituut Gezond Leven alle Vlaamse secundaire scholen uit om een kritische, weerbare en rookvrije generatie te doen ontwaken. Vier uitdagingen moedigen leerkrachten, directie en leerlingen aan om:

  • het thema ‘roken’ te integreren in de les;
  • rookvrije acties te doen, binnen of buiten de schoolmuren;
  • leerlingen (en leerkrachten) die willen stoppen met roken te verbinden en versterken;
  • tot slot de 3 bovenstaande challenges te combineren en een gedragen rookbeleid op school verder uit te werken.

Voor elk van de challenges is er een mooie prijs voorzien. De stad of gemeente kan er nog een schepje bovenop doen en een lokale klasuitdaging lanceren. Zij kunnen de deelnemende klassen belonen als zij erin slagen om de bullshit over roken te ontkrachten op een creatieve manier (vb. poster, video, …).

Roken als belangrijk thema op school

Met het project wil het Vlaams Instituut Gezond Leven scholen aanmoedigen om tabakspreventie en stoppen met roken op de agenda te zetten. Niet éénmalig. Niet door één leerkracht. Maar structureel, ingebed in een sterk rookbeleid op school. Alleen zo zal de school een verschil maken en een nieuwe generatie zelfbewuste kritische burgers voortbrengen. Kritische jongeren die hun eigen mening over roken vormen op basis van feiten en voor zichzelf opkomen: een Bullshit Free Generation.

Voor wie?

Leerlingen (van 12 tot 18+) en schoolpersoneel uit gewoon en buitengewoon secundair onderwijs.

Wanneer?

De wedstrijd vindt elke twee jaar plaats. De tweede Vlaamse editie wordt georganiseerd in het schooljaar 2021-2022. Twijfel zeker niet om deel te nemen. En neem wat voorsprong op je concullega’s: start vandaag nog met de voorbereidingen! 

Hoe inschrijven?

De inschrijvingen voor het schooljaar 2021-2022 zijn afgelopen. 

Iedereen kan wel aan de slag met de lesmaterialen, ook zonder inschrijving.

Lesmaterialen

Op zoek naar goed lesmateriaal over roken voor in jouw les? Check de online databank van Bullshit Free Generation. De databank staat vol kant-en-klaar maar aanpasbaar lesmateriaal (incl. achtergrondteksten), coole spellen, toffe YouTube-filmpjes en apps, documentaires, quizjes … Al het materiaal dat je in de databank vindt, doorstond een ‘quality check’. Het is:

  • kwaliteitsvol en gebaseerd op de evidence based leerlijn Tabak;
  • gemakkelijk te integreren in de les;
  • up-to-date;
  • het sluit aan bij de leefwereld van de jongeren.

Het Logo zet je op weg

Bij het Lokaal Gezondheidsoverleg in jouw buurt kun je terecht om extra ondersteuning aan te vragen, materialen te ontlenen of info over het regionale aanbod te verkrijgen.
 
Meer info, lesmateriaal en prijzenpot? www.bullshitfree.be.
 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen