← Vorige

Gezonde voeding in sociale voedselvoorzieningen

Werk je bij een sociale voedselvoorziening, zoals een sociale kruidenier, buurtrestaurant of voedselbank? En wil je gezonde voeding introduceren in het aanbod? Het project ‘Gezonde voeding in sociale voedselvoorzieningen’ helpt organisaties daarbij door antwoorden te bieden op vragen zoals:

  • Hoe zorg je voor gezonde voeding in je aanbod?
  • Hoe hou je het betaalbaar?
  • Hoe help je de klant zo goed mogelijk, rekening houdend met zijn of haar religieuze of culturele achtergrond?   

Waarom?

Uit recente behoeftebevragingen is gebleken dat er een nood is aan ondersteuning om gezonde voeding op een toegankelijke manier aan te bieden.

Verder bleek er behoefte te zijn aan tips over:

  • vragen van klanten i.v.m. halal-voeding
  • de bereidings- en bewaarwijze van groenten en peulvruchten
  • budgetvriendelijke recepten
  • tips om het vertrouwen van klanten t.o.v. kraanwater te vergroten

Voor wie?

Klanten van sociale voedselvoorzieningen

Wie kan aan de slag met het project?

Sociale kruideniers, sociale restaurants, buurtrestaurants, voedselbedelingen, maaltijdbedelingen, voedselbanken, ...

Een overzicht van de materialen:

Algemeen:

De brochure Gezonde en betaalbare voeding in sociale voedselvoorzieningen richt zich tot alle medewerkers. Ze staat boordevol tips om klanten op weg te helpen naar gezondere en betaalbare eetgewoonten.

Winkelaanbod:

Werk je in een sociale voedselvoorziening die voedingsmiddelen aanbiedt? Dan helpen deze materialen om aanbod gezonder en toegankelijker te maken voor iedere klant.

  • De brochure Superdiverse en gezonde voeding helpt je om het winkelaanbod af te stemmen op een divers publiek. Je vindt er bijvoorbeeld tips over hoe je je aanbod halal-vriendelijker kan maken.
  • De Winkelgids helpt je om een gezonder aanbod en een gezondere winkelinrichting te verwezenlijken. De aanbevelingen van de voedingsdriehoek vormen het vertrekpunt voor deze gids.
  • In Papierenfiches groenten en peulvruchten staan de bewaar- en bereidingswijzen van een groente of peulvrucht, met telkens een budgetvriendelijk recept erbij. Er zijn 15 verschillende fiches. Je kan ze gemakkelijk meegeven met je klanten, in functie van het seizoen en van jullie aanbod op dat moment.

Maaltijdaanbod:

Werk je in een sociale voedselvoorziening die maaltijden aanbiedt? Dan helpen deze materialen om jullie aanbod gezonder en toegankelijker te maken voor iedere klant:

  • De brochure Superdiverse en gezonde voeding (maaltijdaanbod) bevat heel wat handvaten om de maaltijden af te stemmen op een divers publiek. Zo staan er onder meer tips in om vegetarisch en halal-vriendelijker te koken.
  • De Maaltijdgids geeft gedetailleerde richtlijnen om maaltijden gezonder klaar te maken en aan te bieden. De aanbevelingen van de voedingsdriehoek vormen het vertrekpunt voor deze gids.

Aan de slag met deze methodiek

Wil je aan de slag met deze methodiek? Contacteer het Logo en wij helpen je op weg.

Meer informatie over gezonde voeding in sociale voedselvoorzieningen vind je op deze pagina.

Wil jij als gezondheidsprofessional meer te weten komen over gezondheidsongelijkheid en voedselarmoede? Neem dan zeker een kijkje op deze pagina.

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen