Jaarrapport Bevolkingsonderzoeken naar kanker 2023

1,6 miljoen Vlamingen ontvingen in 2022 een uitnodiging om deel te nemen aan bevolkingsonderzoek naar kanker. Een deel van de doelgroep gaat nog altijd niet in op dit gratis aanbod: 11,8% heeft nog nooit een uitstrijkje laten nemen, 14,4% is nog nooit gescreend op borstkanker, en een kwart liet zich nog nooit screenen op dikkedarmkanker.

Vlaams minister Hilde Crevits roept op om toch deel te nemen. “Want dankzij de bevolkingsonderzoeken worden meer kankers in een vroegtijdig stadium gevonden. Vlaanderen blijft de strijd tegen borstkanker, baarmoederhalskanker en dikkedarmkanker onverminderd verderzetten.
We doen dat onder andere door de massamediacampagne BLABLABLA, betere ondersteuning en verspreiding via de huisartsen en heel lokale, wijkgerichte acties die meer kwetsbare mensen rechtstreeks gaan aanspreken.”
 
Enkele cijfers uit het rapport
 
Binnen het Bevolkingsonderzoek Borstkanker liet 64,7% van de volledige doelgroep vrouwen tussen 50 tot en met 69 jaar zich volgens de richtlijnen screenen. Bij vrouwen die zich laten screenen op borstkanker worden meer dan 75% van de borstkankers gevonden in een vroegtijdig stadium. Bij vrouwen die niet deelnemen aan het Bevolkingsonderzoek is dit minder dan 50%.
 
Binnen het bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker ontvingen 731.787 personen, in de doelgroep van mannen en vrouwen tussen de 50 en 74 jaar, een stoelgangtest in 2022. 48,3% van hen stuurden een staal terug.
 
In 2022 werden in totaal 315.7875 uitnodigingen verstuurd naar vrouwen tussen de 25 en 64 jaar om deel te nemen aan het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker. Van de volledige doelgroep laat 64,5% zich screenen.
 
Lees hier het volledige persbericht over het ‘Jaarrapport Bevolkingsonderzoeken naar kanker 2023:
Minister Crevits blijft oproepen om deel te nemen’.
 
Wil je cijfers op maat van jouw gemeente? Contacteer jouw Logo.
 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen