Meer dan 200 nieuwe beweegroutes maken Vlaanderen beweegvriendelijker dan ooit

De Vlaamse steden en gemeenten ontwikkelden dit jaar tot nog toe meer dan 200 nieuwe beweegroutes in het kader van de beweegcampagne ’10.000 stappen: elke stap telt’. Elke week komen er nog nieuwe routes bij. Daarmee is de tweede fase van de vierjarige campagne van het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw, Sport Vlaanderen, de Vlaamse Logo’s en het Agentschap Zorg en Gezondheid een groot succes. Door de nieuwe routestructuren vindt iedereen nu wel een beweegroute in zijn of haar buurt, en wordt Vlaanderen steeds beweegvriendelijker.
 

Gezonde en beweegvriendelijke buurten

Bewegen: we weten ondertussen allemaal hoe belangrijk het is. Toch doen we het nog steeds te weinig. Slechts 64% van de volwassenen haalt de aanbevolen beweegnorm van 2,5 uur matig tot hoog intensief bewegen per week. Om dat cijfer op te krikken, werd vorig jaar de 4 jaar durende beweegcampagne ’10.000 stappen: elke stapt telt!’ gelanceerd.

10.000 stappen per dag is misschien wel het streefdoel, maar élk stapje is er eentje in de richting van een gezonder leven.

Met dit project worden lokale besturen ondersteund om van hun stad of gemeente een gezonde, beweegvriendelijke omgeving te maken. Elk jaar wordt een ander thema in de verf gezet. In 2021 lag de nadruk op de stappensignalisatie in het straatbeeld. Daarmee konden gemeenten met pijlen aanduiden hoeveel stappen belangrijke punten in de gemeente van elkaar verwijderd waren. In deze tweede fase ligt de focus op nieuwe beweegroutes in gemeenten en steden, een duurzame manier om de inwoners meer te laten bewegen.
 

Ministers Crevits en Weyts stappen mee

Hilde Crevits, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, en Ben Weyts, Vlaams minister van Onderwijs, Sport en Dierenwelzijn, scharen zich achter de campagne. Vandaag werd de aftrap gegeven in Hooglede, een van de eerste Vlaamse gemeenten met een beweegroute.

“Met deze campagne streven we ernaar om mensen meer stappen te laten zetten, liefst 10.000 per dag”, zegt minister Hilde Crevits. “Meer stappen is gezond. Zowel functionele als recreatieve verplaatsingen te voet maken, zorgt voor een gezondere levensstijl. Met de stappensignalisaties van vorig jaar en de nieuwe beweegroutes van dit jaar, maken we onze buurten stap voor stap beweegvriendelijker. Hierdoor motiveren we de Vlamingen om meer te bewegen. Want elke stap telt. Ik ben dan ook bijzonder blij dat dit soort initiatieven mensen actief aanzet tot meer stappen.”

“De verdere uitrol van deze campagne is een excellent voorbeeld van de beweegmentaliteit die we in Vlaanderen willen creëren”, zegt minister Ben Weyts. “Vlamingen moeten kort bij huis en in zowat elke omgeving, op een laagdrempelige en kwaliteitsvolle manier kunnen sporten en bewegen.”
 

Beweegroutes voor iedereen

De campagne ‘10.000 stappen: elke stap telt!’ motiveert iedereen, van jong tot oud, om op pad te gaan. Daarom werd er een waaier aan erg diverse beweegroutes ontwikkeld. Zo is er bijvoorbeeld de standaard beweegroute met oefeningen of de beweegroute voor gezinnen met kinderen tussen 3 en 8 jaar. Daarnaast is er ook de voetgangerscirkel, waar ook minder mobiele wandelaars hun beweegdoel kunnen bereiken, en korte en lange stappenroutes waarbij het aantal stappen duidelijk wordt getoond. Uiteraard kunnen steden en gemeenten ook zelf themawandelingen organiseren, zoals de gelukswandeling, of hun bestaande wandelaanbod een upgrade geven.
 

Al meer dan 200 routes beschikbaar

Vlaanderen telt ondertussen al meer dan 200 beweegroutes. En de teller blijft lopen, want elk lokaal bestuur kan de routes op eigen tempo ontwikkelen. Voor lokale ondersteuning

kunnen ze terecht bij het Logo. Een overzicht van alle beweegroutes is te vinden op www.10000stappen.be.


Bewegen in een ruimere context

Deze actie wordt ook best geïntegreerd in een ruimere beleidsaanpak voor bewegingspromotie. Om een zo groot mogelijk publiek te bereiken, kunnen de beweegroutes gekoppeld worden aan andere laagdrempelige beweegactiviteiten.

“Denk dan aan gezondheidsprofessionals zoals kinesisten, Bewegen op Verwijzing-coaches, of ergotherapeuten die de beweegroutes gebruiken in functie van hun coaching”, zegt Annelies Vandenberghe, expert beweging bij het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw. “Of zet de beweegroutes in bij acties zoals Kwispelstappers, waarbij ouderen samen met vrijwilligers op stap gaan met een hond. Maar je kan ze ook gebruiken bij activiteiten die los staan van beweging, bijvoorbeeld door van het lokale ontmoetingscentrum de plek te maken waar mensen voor of na de beweegroute samenkomen om iets te drinken. Hiervoor is een samenwerking met partners, verenigingen en organisaties zoals de lokale Beweging Op Verwijzing-coaches, OCMW, seniorenraad, wijkgezondheidscentra, woonzorgcentra,… wel cruciaal.”

Om de beweegroutes nog meer in de kijker te zetten, wordt er via sociale media ook een wedstrijd met leuke prijzen georganiseerd.
 

Zelf aan de slag met beweegroutes binnen jouw lokaal bestuur?

Contacteer je Logo.

 

 

 

                    

                    

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen