Reboot-kampen nemen risicovolle gamers mee op pad

Werk je met jongeren tussen 15 en 18 jaar die risicovol of problematisch gamen en wil je hen stimuleren om op zoek te gaan naar alternatieve vrijetijdsbestedingen? Een Reboot-kamp kan hen op weg helpen naar een gezondere balans.

Reboot is een zorgmethodiek die risicovolle en problematische gamers mee op kamp neemt. Het kadert binnen het gedachtengoed van peersupport en vroeginterventie. Jongeren gaan op een actieve, creatieve en reflectieve manier samen met leeftijdsgenoten op zoek naar alternatieve vrijetijdsbestedingen naast gamen. Daarnaast worden ze gestimuleerd om meer (offline) contact op te nemen met leeftijdsgenoten.

Het idee achter Reboot is om gamers mee op pad nemen in plaats van hen alleen maar te vertellen dat alternatieve activiteiten en real life ontmoetingen ook leuk kunnen zijn. Uit onderzoek blijkt dat gamers in de beginfase van overmatig gamen niet openstaan voor hulpverlening, maar wel heil zien in het samenbrengen van gamers om te leren en samen dingen te ondernemen.

Groepssessies

Tijdens een Rebootkamp komen deelnemers in contact met leeftijdsgenoten die een zelfde passie hebben voor gamen en waarbij de balans met een offline leven verstoord is. Er wordt gewerkt met groepssessies met oog voor het individu, groepsdynamica en zelfontdekking. Van de deelnemers wordt verwacht dat ze actie ondernemen en leren initiatief te nemen.

Er is een beperkte mogelijkheid tot gamen en het delen van de spelervaring met anderen en met de begeleiders. Dit om de jongeren aan te leren dat gamen op zich wel kan, maar bewuster en met mate.

Tijdens Reboot leren jongeren de valkuilen kennen van het gamen en worden ze bewuster van hun gamegedrag. Dit heeft tot doel om een gezondere balans op te maken tussen een online en offline netwerk.

Meer info over de Reboot-kampen vind je hier.

 

 

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen