Webinars en online opleidingen

Omwille van de coronamaatregelen kunnen fysieke infosessies en workshops op dit moment niet doorgaan. Toch is het in deze tijden meer dan ooit belangrijk om geïnformeerd te blijven over thema's binnen de preventieve gezondheidszorg.

Om jullie hierin op weg te helpen, maakten de Logo's een overzicht van webinars die georganiseerd worden door de Logo's, onze partnerorganisaties en organisaties op het terrein.

 • Ben je een gezondheidsprofessional of werk je rond gezondheid in jouw organisatie of lokaal bestuur? Dan vind je zeker jouw gading in de webinars voor professionelen.
 • Ben je op zoek naar webinars om die voor jouw doelpubliek interessant kunnen zijn? Bekijk dan het aanbod voor het brede publiek.
Webinars en online opleidingen voor professionelen
 • Webinar verluchten en ventileren (Onderwijs Vlaanderen)

Vijf experten beantwoorden vragen over de verspreiding van het virus, de screening van binnenluchtkwaliteit, het meten van het CO2-gehalte in een klaslokaal en het belang van ventilatie.

Naar de webinar


 • Webinar over coronamaatregelen in het onderwijs (Belgische Pediatrische COVID-19 Taskforce)

3 pediaters en 1 kinderpsychiater beantwoorden vragen over de coronamaatregelen in onderwijs: Waarom is het dragen van een mondmasker nuttig voor +12-jarigen?  Hoe zit het met het besmettingsrisico bij kinderen? Waarom worden leerlingen en leraren niet preventief getest? Waarom is school in coronatijden zo belangrijk voor de psychosociale ontwikkeling en het welzijn van kinderen en jongeren?

Naar de webinar


 • Webinars Artsen Zonder Grenzen (Artsen zonder Grenzen en Stad Antwerpen)

3 webinars met inhoudelijke informatie over het coronavirus, over hoe veilig op huisbezoek te gaan, over testing, tracing en quarantaine en over zelfzorg en zorg voor een naaste. Gericht op professionals in diverse settings.


 • ‘Kwetsbare groepen detecteren en bereiken in crisistijd’ (VAPH, VVSG, Onafhankelijk Leven)

Mensen in kwetsbaarheid detecteren en bereiken: het vormt een hele uitdaging, zeker tijdens deze coronacrisis. Het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH), de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en Onafhankelijk Leven gaan in deze webinar concreet aan de slag gaan met dit thema: Wat zijn goede praktijken? Wat zijn aandachtspunten? Welke tips kunnen ze meegeven? Welke organisaties kunnen lokaal ondersteunen?…

Bekijk de opname van de webinar


 • ‘Ontdek hoe familie of vrienden jou mee kunnen sterken in je veerkracht’ (De Zorgsamen)

We zijn al twee maanden in de ban van corona. Wie in zorg en welzijn werkt, staat al weken in de frontlinie. Met alle daarbij horende stress en vermoeidheid. Hoe kunnen partners, families en vrienden de mensen actief in zorg en welzijn ondersteunen? Kris Vanhaecht gaat hierover in gesprek met Peter Adriaenssens, Ilse De Pauw en Katleen Evenepoel.

Herbekijk de webinar hier


 • Suïcidepreventiereflex voor hulpverleners (VLESP) 

De suïcidepreventiereflex is gebaseerd op de ‘Multidisciplinaire richtlijn voor de detectie en behandeling van suïcidaal gedrag’, ontwikkeld door het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie. Aan de hand van deze e-learningmodules en oefeningen leert SP-Reflex hoe je als hulpverlener deze richtlijn in de praktijk omzet.

Naar de e-learningmodules


 • EXPOO online meetings voor Huizen van het Kind

EXPOO (het Expertisecentrum Opvoedingsondersteuning) en Kind en Gezin organiseren tweemaandelijks een online meeting voor de Huizen van het Kind, waarin een thema wordt toegelicht door een expert. De opnames van deze online meetings kan je allemaal herbekijken. 

Herbekijk de opnames hier


 • Vormingen VAD 

VAD heeft een lange traditie van het aanbieden van opleidingen en vormingen over alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie, gokken en gamen. Over een aantal onderwerpen kan je nu ook online vormingen volgen, gratis, op je eigen tempo en gewoon van aan je bureau. Dit aanbod is interessant voor iedereen die in het professionele leven met deze thema’s in aanraking komt.

Bekijk alle online vormingen hier


 • E-learning omtrent verslaving (De Sleutel)

In deze e-learning wordt bondig en helder uitgelegd wat een verslaving is. Daarbij wordt gebruik gemaakt van vijf metaforen. De e-learning duurt 20 minuten en je hebt geen voorkennis nodig om deel te nemen. Stuur een mailtje naar preventie@desleutel.be en de video wordt je bezorgd via WeTransfer.

Vraag de video aan bij De Sleutel


 • ‘Welzijn en veerkracht in tijden van corona’ (Prebes)

De coronacrisis vraagt veel van de veerkracht van werknemers en leidinggevenden. In de gezondheids- en welzijnssector betekende dit blootstelling aan het virus, plots het werk anders organiseren, … Anderen moesten plots telewerken, werden tijdelijk werkloos of hebben bezorgdheden over hun jobbehoud. In deze webinar ontdek je waarom het cruciaal is om als preventieadviseur of HR-dienst in te zetten op mentaal welzijn van medewerkers en leidinggevenden.

Bekijk de webinar


 • ‘Afscheid, rouw en verlies in tijden van corona’ (Federatie Palliatieve Zorg)

Om tegemoet te komen aan de vele vragen over kwaliteitsvolle palliatieve zorg in tijden van corona, ontwikkelde de Federatie Palliatieve Zorg een webinar. Drie experten en vier zorgverleners palliatieve zorg komen aan het woord.

Bekijk de webinar op YouTube

Webinars en online opleidingen voor het brede publiek
 • Zal het coronavaccin de wereld redden? (De Maakbare Mens)

Via internet en sociale media worden we dagelijks overspoeld met gezondheidsinformatie. Ook in Coronatijd is er een overvloed aan feiten en weetjes, zoals die over vaccinatie. Marleen Finoulst – arts, journalist bij Knack-Bodytalk en hoofdredacteur van gezondheidenwetenschap – legt uit hoe vaccinatie werkt, waar mensen bang voor zijn en hoe we fake gezondheidsnieuws kunnen herkennen.

Bekijk de webinar

 • ‘Stress bij kinderen’ (Bond Moyson)

1 op 3 kinderen heeft stress. Stress die ook voelbaar wordt binnen het gezin en gepaard kan gaan met spanningen. Kom tijdens deze gratis webinar special te weten wat de impact is van stress op kinderen, hoe je stress kan herkennen en hoe je hier als ouder mee kan omgaan.

(Her)bekijk deze webinar


 • 'E-learning over verontrustende inhoud op het internet' (VLESP)

Het Centrum ter Preventie van Zelfdoding (CPZ) ontwikkelde een gratis e-learning die je leert om gepast te reageren op verontrustende berichten. De e-learning bestaat uit vier delen: een korte quiz en drie leermodules. 

Naar de e-learning


 • Zorgen voor morgen: versterk je veerkracht in coronatijden' (ARhus, Kwadraat, Surplus²)

Pieker je (vaker) tijdens corona?  Heb je het moeilijk met de veranderingen in jouw omgeving, activiteiten of relaties? Jan Callens, klinisch psycholoog en gedragstherapeut, geeft je tijdens deze webinar gratis tips om ook in deze periode veerkrachtig uitdagingen aan te gaanen zelfs persoonlijk te groeien.

Bekijk de webinar op Facebook Live

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen